hannas hemligheter

- hur i hela världen skulle någon kunna sätta kedjor på en hurricane?

Svårare än jag trott

Publicerad 2013-10-29 18:26:39 i Allmänt,

Jag hade bara hört hur lätt det var att plugga i Spanien. Att lärarna knappt brydde sig och att de godkände dig så fort de såg att du var en erasmusstudent. Men så är det verkligen inte i de kurser jag valt. Jag jobbar hårt och allt är väldigt svårt. Förstår inte de utbytesstudenter som kommer hit, struntar i skolan och festar bort tiden. Jag är här för att lära mig. Och jag tyckte verkligen att jag hade pluggat tillräckligt inför mina tentor förra veckan. Ändå kuggar jag två utav tre. Just nu vill jag bara lägga mig under täcket och gråta. Motivationen är i botten. Men nu behöver jag inte oroa mig för överskott av fritid i januari. Härliga omtentor väntar. Joder



Inte igen!

Publicerad 2013-10-29 11:07:25 i Allmänt,

Åhnej, börjar bloggen handla för mycket om träningen igen? Det ska ju vara en blogg om mina tankar och upplevelser i Spanien. Men jag kan inte hjälpa det. Jag läser mina gamla blogginlägg från i våras och blir så himla taggad. Jisses vad jag var hurtig. Och vältränad. Jag vill nå dit igen. Fast på ett hälsosamt sätt. Vet hur jag kan bli lite besatt ibland. Hehe. Med med rätt mat och rätt träning ska jag ta mig dit, samtidigt som jag njuter av det spanska studentlivet (it will be tricky but I'll make it). Tycker dock att mina armar börjar ta form. Äntligen! 



Taggad för maraton

Publicerad 2013-10-29 08:26:50 i Allmänt,

För varje gång jag går ut och springer blir jag mer taggad inför maratonet. Imorse körde jag tabatainterballer i löpspåret. 20 sekunder hårt, 10 sekunder gång, åtta gånger, fyra varv. Mellan varje varv joggade jag i 4 minuter. Uppvärmning och nerjogg på det resulterade i 50 minuters löprunda. Perfekt start på morgonen. 

I söndags körde jag långdistans (18km). Fast det var riktigt segt så var det skönt att se att jag fortfarande klarar långrunder och eftersom jag åker till Barcelona på fredag så kör jag nästa pass redan imorogn. Fast bara milen i lugnt tempo. Vill verkligen försöka klara tre löppass i veckan. Heja heja. 10,5 månader kvar till Helsinborgs Maraton. 



Järnbrist

Publicerad 2013-10-28 22:37:50 i Allmänt,

Sen jag började tänka på näringsämnena har jag mått mycket bättre. Är inte alls lika trött längre. Och jag känner mig hundra gånger starkare. Träningen går jättebra och jag orkar mer. Jag slarvar inte längre med mina vitaminer och försöker äta från alla näringsgrupper varje dag. Det jag slarvade mest med var protein och järn. Järn är viktigt. Speciellt för oss tjejer. En tredjedel av Sveriges kvinnor får i sig för lite järn och det är framför allt gravida och dom som tränar mycket som drabbas av järnbrist. Järnbrist visar sig som trötthet, yrsel, platta och sköra naglar, orkeslöshet och huvudvärk. Nu har jag laddat upp med messmör (finns såklart inte i Spanien men mamma hade med till mig) och blodkorv. 



En dag på stranden

Publicerad 2013-10-27 22:22:42 i Allmänt,

Det är helt galet. Det är slutet av oktober och det var över 30 grader varmt i Valencia idag. Självklart spenderade jag hela dagen på stranden tillsammans med Anna och Anna Sophia. Och efteråt gick vi till en riktigt cool restaurang i slutet av stranden. Nya favoritstället (med de snyggaste servitörerna). Enligt väderkartan ser det dock ut som hösten kommer hit i slutet av denna vecka. Joder




Ät dina vitaminer

Publicerad 2013-10-26 13:41:33 i Allmänt,

Denna vecka har jag varit fruktansvärt trött. Alltså galet trött. Inte som i att jag var sömnig, jag var mer trött i huvudet liksom. Så då påminde  mamma mig om mina vitaminer. Och självklart hade jag inte tagit dom på ett tag. Med kosten jag haft här nere har jag ute fått i mig så mycket av näringsämnena som jag brukar. Så jag gick till affären. Köpte en juice med extra A, D och E vitaminer, började äta mina vitamintabletter som jag hade med mig, tog en resorb och imorse vaknade jag glad, pigg och på det bästa humöret på länge. Gick runt och sjöng Oh yeah, it's saturday om och om igen, tills Ana fick krupp på mig. 

Nu är jag hemma från gymmet. En dag utan några direkta planer. Så himla skönt. Det blir en runda på stan, plugga på ett café i solen och myskväll.

8 veckor

Publicerad 2013-10-26 10:30:33 i Allmänt,

Igår var det fredag och åtta veckor sen jag kom till Spanien. Skulle egentligen fira med att få bästa vännen på besök. Men saker kom emellan. Så istället gick jag ut med Anna och Anna Sophia. En drink i stan och sen mot hamnen. Men stället var fullpackat så tillslut hamnade vi på en mysig bar nära mig. Stället påminde om vinylbaren. Eller typ PL13 med sin alternativa musik och faktastikst vackra människor. Dit ska jag gå igen. Flera gånger.



Mat är mat

Publicerad 2013-10-25 12:32:11 i Allmänt,

Som sagt lagar jag inte speciellt mycket mat här nere i Spanien. Jag har varit här i två månader nu och antalet gånger jag lagat något i köket går att räkna på en hand. Då är det tur att jag har världens bästa flatmates. Även om deras mat är så sjukt annorlunda än vad jag brukar äta. Mat är mat. Jag är bara glad att jag slipper göra det själv.

Igår sa dom att de skulle laga en japansk rätt. Det var färdiga nudelpaket (ni vet såna man kokar och blandar i en kryddpåse) och en omelett där de rullade in korvar som hade ungefär 0% kötthalt. 


Sovmorgon

Publicerad 2013-10-24 16:29:44 i Allmänt,

Imorse hade jag planerat in en långdistans runda i parken, men när klockan ringde vid sju var jag så himla trött, tänkte "en timma till", vände på mig och vaknade inte förrän klockan tio. Lite sur på mig själv eftersom jag laddat upp med massa kolhydrater kvällen innan för att orka med ett långpass. Men sover man så är det ju ett bevis på att man är trött. Och kanske var en sovmorgon precis vad jag behövde. 

Idag har jag en dag för mig själv. Så himla skönt. Inga lektioner. Så varit och skrivit in mig på språkskola, druckit kaffe och läst träningstidning i solen (funderar på att bli mer hälsosam vet ni. Men mer om detta i ett annat inlägg kommer snart) och gjort världens godaste rödbet- och chevresallad med äpple och valnötter. Nu ska jag plugga lite sen blir det en dejt med gymmet. Puss.



Fest är inget för mig

Publicerad 2013-10-23 09:12:21 i Allmänt,

Alla blir chockade när jag säger att jag festar mindre i Spanien än jag gör i Sverige. För de andra erasmusstudenterna är det tvärtom. Har jag blivit gammal? Tråkig? Jag tycker bara inte det är kul att dricka mig full tillsammans med människor jag knappt känner. Dessutom börjar festen vid två på natten, då är jag redan så trött att alkohol verkar som sömnmedel på mig. Jag vaknar hellre utvilad på morgonen och får vara med om den ljusa delen av dygnet istället för de som festar tills solen går upp och sover bort hela dagen. Jag har redan testat det. Har redan varit där. I Cádiz festade jag varje dag med eramsuseleverna. Och det var kul då. Men nu är jag nog bara gammal. Festa kan jag göra med bästa vännerna hemma i Sverige. Det är ju ändå hundra gånger bättre.

Löpis och havregrynsgröt

Publicerad 2013-10-22 22:57:37 i Allmänt,

Löprundan imorse gick så himla bra. Jag blir bara mer och mer taggad på maratonet. Jävlar vad jag ska klara det! När jag kom hem laddade jag upp inför en långdag i skolan med äggvitegröt (havregrynsgröt som jag kokar innan jag blandar ner en äggvita) toppad med kavrg, russin och valnötter. Åh, herre gud, vad gott. Det behövdes verkligen. Jag hatar tisdagar. Tretton timmar i skolan. Men nu ligger jag äntligen i min säng. Och imorogn har jag två tentor. En i termodynamik och en i business. Heja heja.




Proteinpannkaka och gym

Publicerad 2013-10-21 21:38:35 i Allmänt,

Efter att mamma och pappa åkt fick jag en dipp. En total fruktansvärd jagsaknarsverigesåmycketattjagspricker-dipp. Försökte plugga, men det gick inte. Försökte vila, men det gick inte. Så jag istället gick jag till gymmet. Och varför glömmer jag alltid? När jag känner mig sådär nere och ensam, måste jag gå till gymmet. För det får mig att må så mycket bättre. På vägen hem lyssnade jag på Håkan Hellström och visslade. Kunde inte sluta le. Nu har jag ätit proteinpannkaka och kollar på Pretty Little Liars. Laddar upp för en löprunda imorgon bitti. 



Semester

Publicerad 2013-10-21 12:18:55 i Allmänt,

Nu har pappa och mamma precis tagit taxin till flygplatsen. Jag ligger i sängen. Totalt slut. Tycker att jag förtjänar en siesta. Det har varit jättemysigt att ha haft föräldrarna på besök. Vi har gått en himla massa, ätit fantastisk mat, druckit vin, varit på stranden och ätit glass. Men det bästa har nog ändå varit att få lyxa till det med att äta frukost på stan varje morgon. Även om jag bor här, har flyttat mitt liv hit, kändes det även som jag var på semester. En riktigt härlig semester, där jag kunnat slappna av, inte tänka på skolan och bara umgås med världens bästa. 

Men nu börjar verkligheten igen. Jag måste börja plugga för på onsdag har jag två tentor. Och imorgon går jag i skola. 8-21. Precis som varje tisdag. 





 

Äntligen kommer dom hit

Publicerad 2013-10-17 12:59:31 i Allmänt,

Jag har inte varit på stranden sen i söndags. Inte träffat Anna Sophia sen i tisdags. Bara pluggat, hela tiden. Tenta imorgon. Men idag kommer mina föräldrar. Väldens bästa föräldrar. Och i helgen ska jag bara njuta av att dom är här. Äta gott, gå till stranden och turista (och skriva en 3 timmars tenta men det räknas inte).

Refrigeración

Publicerad 2013-10-16 00:10:28 i Allmänt,

Jag har aldrig skämts så mycket i hela mitt liv. Har aldrig känt mig så korkad. På kvällens labb var jag kvar till sist. Bara jag och läraren. Och jag fattade ingenting. Började nästan gråta. Han sa allt om och om igen. På spanska. Hatar det. Hatar allt. Tillslut tyckte han väl så synd om mig (eller så ville han hem) att han lät mig slutföra uppgiften hemma. Den är inte svår. Inte alls. Men allt bara låste sig för mig.

Nu sitter jag i sängen med datorn i knäet. Fast bestämd över att jag ska slutföra denna uppgiften innan jag går och lägger mig. Ska visa läraren att jag visst kan. Att jag är grym på termodynamik. Tänker inte sova förrän allt är inskickat. Så nu vet ni.

Dags att plugga på riktigt

Publicerad 2013-10-15 23:25:50 i Allmänt,

Nu närmar sig dom första deltentorna. Redan på fredag har jag en. Det funkar såhär va, varje kurs går över ett halvår men är uppdelat i två delar. Så nu tentar jag av första delen. I december andra. Och om jag misslyckas på någon av tentorna måste jag göra final exam i januari. Espero que no. Men det är bara fyra av mina åtta kurser som fungerar på detta sättet. Masterkurserna, engelskakursen och spanskakursen har istället bara ett slutprov i januari-december (plus skriftligt arbete, muntlig presentation, etc). Jag har ingen aning och vad jag ska vänta mig. Vet inte vilken nivå dom ligger på. Hur hårt jag måste plugga. Håll tummarna för mig, okej?

Flamenco

Publicerad 2013-10-13 22:46:00 i Allmänt,

Helgen har flugigt förbi. Men jag har ändå hunnit med en del. I fredags var jag helt slutkörd. Psykiskt. För många tankar forsade genom hjärnan. Allt känns fortfarande som en mardröm. Så jag gick till sängs alldeles för tidigt för att vara en fredagskväll. Lördagen bestod av shopping, shopping och sen en öl tillsammans med Alex.

Idag har det varit helt fantastiskt väder i Valencia. Till och med spanjorerna tycker att det är varmt. I alla fall för att vara mitten av oktober. Jag mötte upp Anna på stranden, sen pluggade jag termodynamik hemma hos Christopher innan jag tog metron till stan för att gå till en flamencobar med Anna Sophia. Jag älskar flamenco. Även om detta inte var lika kraftfullt som de shower jag brukade se i Cadiz älskade jag det. Älskar när det bara är gitarren och dansösen. Hårt och intensivt.

Äpplepajmuggkaka

Publicerad 2013-10-12 11:49:09 i Allmänt,

Efter ett lyckat träningspass gick jag hem och gjorde den hittills godaste muggkaka jag ätit. En liten bit av himlen. Testa.

Recept
1dl havregryn, 1 ägg, 1msk kvarg, 0,5tsk kanel, 0,5tsk stevia, 0,5tsk bakpulver, 1/2 grovhackat äpple

Blanda alla ingredienser till muggkakan och häll i en mugg. Micra på högsta volym i 2 min. Täck den färdiga muggkakan med kvarg, ringla över honung och mer kanel.


9 oktober

Publicerad 2013-10-09 11:29:58 i Allmänt,

Visst har jag haft småsläng av hemlängtan. Typ när mitt kursval krisade eller när mamma sa att de skulle elda i öppna spisen. Men igår var första gängen jag faktiskt kände mig ensam. Trots att jag var och kollade på de gigantiska fyrverkerierna tillsammans med en tjej från Frankrike och mina två roomies. Men jag skulle verkligen vilja dela den upplevelsen med någon jag kände bättre. Efteråt träffade vi Marvin och Louis. Två killar jag umgåtts med sen jag kom hit och som jag känner mig trygg med. Då mådde jag bättre.

Den nionde oktober är en helgdag här i Valencia. Fråga mig inte vad dom firar. Så igår var det 45 minuter av fyrverkerier inne i stan. Gatorna var fyllda av spanjorer i alla åldrar. Idag händer det något inne i stan på Rådhustorget och ikväll det tjurfäktning på arenan. Jag var inne på ett bageri häromdagen och frågade varför de sålde marsipanfrukter överallt. Hon berättade att idag är det tradition att pojkvännen ger sin flicka en sjal i vilken han lagt några marsipanfrukter. Hon äter frukterna och tar sen på sig sjalen. Gulligt? Nja, lite kanske.

Helsingborgs Marathon 2014

Publicerad 2013-10-08 10:24:42 i Allmänt,

Nu har jag anmält mig till Helsingborgs marathon 2014. Idiotiskt? Antagligen. Hur tusan ska jag klara detta? Det längsta jag någonsin sprungit i ett sträck är 23km. Men det bästa är att jag har 11 månader på mig att träna till loppet. Lika bra att börja direkt. Jag ska försöka lägga upp det ultimata schemat för att få ut det mesta. Nu i höst och vinter ska jag försöka få in 3 löppass i veckan. 1 distans, 1 intervall och 1 genomjogg. I vår ska jag träna 4 löppass i veckan. Utöver detta ska jag få in cirka 2 styrkepass. Hur svårt kan det va? Jag börjar imorgon. Jag lovar.

Ni kommer såklart få följa min träning inför loppet här på bloggen. En utveckling av träningsschema, kost- och taktikupplägg kommer.

Tatueringar

Publicerad 2013-10-07 21:36:32 i Allmänt,

Sen jag kom till Spanien har jag fått fler frågor om mina tatueringar än jag fått i Sverige under de tre åren jag haft dom. Självklart frågar de vad den svenska texten jag har på ryggen betyder men även vad den står för och vad mitt ankare symboliserar. Jag älskar mina tatueringar. Ångrar dom inte det minsta.

Texten på ryggen gjorde jag i april 2010. Jag tror vi flyr rakt in i solen. En rad från Fred Åkerströms låt Jag ger dig min morgon. För mig handlar texten om drömmar. För ibland är en dröm det enda man har. Det enda som får en att orka fortsätta. Och ingen kan någonsin ta ifrån dig dina drömmar. När jag bodde i Cadiz kallade min lärare mig för Hannita la soñadora. För jag satt mesta tiden av lektionerna och tittade ut genom fönstret, dagdrömde och var okontaktbar.

Ankaren på min arm gjorde jag i december 2011. Efter en rätt kass tid mådde jag äntligen mycket bättre. För mig betyder ankaret frihet. Den kommer alltid sitta på min arm och påminna mig om att jag inte är fast någonstans. Jag kan göra vad jag vill och har hela välden som spelfält. Och jag menar inte bara fast som på ett ställe utan även i rutiner och vanor. Jag var fast i ett pluggchalmersfestfylla-beroende. Men jag slutade supa mig full varje helg och började plugga effektivt så jag slapp spendera lika mycket tid på skolan.

Jag vill skaffa mer tatueringar. Men just nu vet jag varken vad eller vart. Därför kommer jag vänta tills jag är säker. Och kommer jag inte fram till något är jag nöjd med de två jag har. För skaffar man en tatuering måste den betyda något för en själv. Att bara ta en random motiv tror jag man lätt ångrar.

Handen i fickan fast jag bryr mig

Publicerad 2013-10-07 12:34:00 i Allmänt,

Tre dagars intensivt lyssnande på Veronica Maggios nya skiva. Det är nästan så jag redan hunnit börja tröttna (om det nu är möjligt). Precis som förra skivan är alla låtar bra. Vissa är dock bättre än andra. Mina favoriter är Dallas, Trädgården en fredag, Häfanefter och Hela huset. Hela huset är en duett tillsammans med Håkan Hellström. En otippad kombination om ni frågar mig. Men en riktigt bra låt. Passar dom båda.

Bananpannkaka

Publicerad 2013-10-06 21:53:00 i Allmänt,

Igår var jag ute på Umbraclet. Igen. Det finaste (och det enda) open air jag varit på. Jag och Anna Sophia var där med Axel och hans kompisar. Dansade tills klockan var halv fem. Sen tog jag cykeln hem. Som en sen sommarkväll. Här trivs jag. Det enda jag saknar är en kebabrestaurang som har öppet dygnet runt. Så istället åt jag mosad banan med kakao och kvarg. Funkar sådär som fyllemat.

Idag har jag knappt varit ute. Bara på en snabb sväng till skolan och gymmet. Har inte varit vid stranden sen igår. Och jag saknar den redan. Mitt mål är att skaffa en bränna som ska sitta enda till nästa sommar. Haha.

Åt bananpannkaka till kvällsmat. Recept? Blandade 1 banan, 1 ägg och lite bakpulver som jag sen stekte på svag värme. Till pannkakan åt jag kvarg som jag blandat med kakao. Mums.
 

Träningsinlägg

Publicerad 2013-10-05 10:59:34 i Allmänt,

Så jag försöker få in lite mer styrka i min träning igen. Men det känns verkligen som jag tappat allt. Glömt hur man lägger upp ett bra pass. Så skickade världens bästa syster sitt senaste och efter lite ändringar (dom har inte allt på spanska gymmet och allt är utspritt utan ordning) så fick jag till ett grymt pass. Mina ben skakar än.

Dagens pass
Uppvärmning:
15 squats 15 Marklyft 15 rodd x 2 varv ( tom stång, ingen vila)

2x15:
Squats i Smith
Sidoutfall m viktplatta
Marklyft
Sumosquts m hakdrag
Utfall med hantlar

2x15:
Rygglyft med viktplatta
Sidoböj
Sneda situps
Armhävningar

Plankan (tabata)


Fredagskväll

Publicerad 2013-10-04 23:09:14 i Allmänt,

Jag är för gammal för detta. Det är fredag och jag är i sängen tidigare än en vanlig vardagskväll. Sen jag kom hem från skolan klockan sju har jag sett fem avsnitt av Pretty Little Liars. Ärligt talat så tror jag att jag börjar bli besatt. Men som sagt, jag är för gammal för att festa. Eller så är jag bara lat. Ja, det handlar nog egentligen om lathet. Ren och underbar lathet. Imorgon ska jag till stranden. Men först en runda till gymmet.

Regn i Valencia

Publicerad 2013-10-03 19:49:05 i Allmänt,

Jag har väl börjat inse att jag inte behöver göra något varje kväll. Behöver inte alltid ha planer. Varför skulle jag inte bara kunna vara hemma en kväll? Ligga i soffan och kolla på tv-serier, plugga och umgås med mina roomies? Jag har varit rädd för att missa något och bara slösa bort tiden jag har i Spanien.

Idag regnade det när jag kom ut från min enda lektion kl 9.30 imorse. Perfekt. Mina strandplaner ändrades till pluggplaner och efter att ha sett ett avsnitt av Pretty Little Liars tog jag mig till gymmet. Solen sken värre än om det vore mitten av juli, men jag ignorerade det. Låtsades att det fortfarande regnade, gick hem och kröp ner under täcket för att fortsätta kolla på tv-serier. Nu har jag redan planer för fredag, lördag och söndag. Men det är himla skönt att känna att det inte är ett måste att hela tiden hitta på något.

Mat- och sömnproblem

Publicerad 2013-10-03 08:04:32 i Allmänt,

Så jag vet ungefär var mitt morgonpigga jag tog vägen. Hon försvann samtidigt som jag vände på dygnet. Siesta kanske är en dålig sak ändå. Jag ligger uppe till tre och kollar serier även om jag har skola kl8 dagen efter.

Igår var jag hemma hös Axel. Svensken från Chalmers. Tillsammans med en annan Chalmerist blev jag bjuden på hemmagjord mat Por fin. Jag är alldeles för dålig på att ta tag i mitt liv och faktiskt laga mat. Äter ute lite för ofta. Äter yoghurt och annan frukostmat lite för mycket.

Önskelista

Publicerad 2013-10-01 20:01:26 i Allmänt,

1. Svensk mat (köttbullar, sill, messmör, lingonsylt)
2. Lära mig spanska. Snabbt!
3. En roomie som kan städa
4. En hel bikini
5. Mullbär

Wake me up when it's over

Publicerad 2013-10-01 08:03:20 i Allmänt,

Jag undrar var mitt morgonpigga jag har tagit vägen. Hon som orkade upp tidigt bara för att laga en lyxig frukost eller gå till gymmet innan skolan började. Nu ligger jag och drar mig. Är så himla trött. Hela tiden. Jag snoozar in i det sista. Funderar ärligt på att skippa frukosten bara så jag får sova lite längre. Frågan är om jag kommer klara detta i ett helt år. Igår var inte ens en lpng dag i skolan. Idag går jag 8 -21. Inte min grej precis.

Om

Min profilbild

Hanna

I höst flyttar jag till Spanien för att studera ett år i Valencia. Här kan ni följa mig, min vardag och mina tankar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela